Få overblik over robotklippere til professionelle

Sidste miniseminar på Maskiner under Broen 2022 er klar

Få overblik over robotklippere til professionelle

Anvendelsesmulighederne bliver flere og flere på området for robotplæneklippere – og det samme gør fleksibiliteten og ydeevnen. Oplev det hele og det nyeste på MUB2022. Foto: Husqvarna

Vedligehold af græsarealer er den største, enkeltstående opgave i de fleste driftsafdelinger. Derfor er interessen for de stadigt mere avancerede robotklippere enorm, og den kommer den grønne maskinmesse Maskiner under Broen nu i møde med et fokuseret miniseminar begge udstillingsdage omkring robotklippere.

Dermed kan landets kommuner, anlægsgartnere, boligselskaber, græsfolk og driftsansvarlige se frem til et velvalgt trekløver af lynkurser på årets udstilling: ”Elektriske robotklippere”, ”Drift af kunstgræsbaner” og ”Det gode maskinkøb”.

Foruden de 136 udstillere, der vil stå klar til at vise alle mulighederne på have- & parkområdet, er der altså også chance for at få en solid, faglig opdatering, siger formand for Maskiner under Broens’ messeudvalg, Birger Pedersen.

”Vores program kommer rigtig fint rundt om de behov, der er netop nu i branchen. For den elektriske udvikling betyder, at sidste års viden allerede er overhalet, og sådan et fokuseret seminar omkring, hvordan robotklippere kan løse dine behov billigere og frigøre mandetimer til andre ting, er uhørt vigtigt derude. Samtidig er driftsfolkene i tvivl om, hvordan de skal drifte de stadig flere kunstgræsbaner vi ser rundt om i landet. Og kunstgræs vokser jo ikke bare op igen, så det er en bekostelig affære, hvis du begår fejl,” pointerer Birger Pedersen, der desuden er indehaver af Timan A/S.

Næsten intet vedligehold

Udviklingen på el-området – også indenfor robotplæneklippere til professionelle – bevæger sig med syvmileskridt i disse år. Eksempelvis har robotterne fra Belrobotics har fået tredoblet rækkevidden efter skiftet til GPS-styring. Foto: PN Maskiner

Den seneste udvikling indenfor elektriske robotklippere er GPS-styring, den såkaldte RTK-teknologi, som har betydet imponerende udvidelse af maskinernes operationsradius, forklarer Niels Andersen, konsulent for Belrobotics og oplægsholder på miniseminaret om robotklippere.

”Den største af Belrobotics’ maskiner kan passe 75.000 m2 plæne, når den kører efter gps. Og det er altså en tredobling af arealet i forhold til maskiner i samme størrelse, der kører vilkårligt rundt på plænen, som man kender det fra de små robotklippere hjemme i haverne,” siger Niels Andersen.

Han fortæller, at kundernes interesse i robotklipperne fortsat stiger, selvom det er mere end ti år siden, haveejerne første gang blev introduceret for de små, elektriske maskiner.

”Interessen skyldes jo tre ting. Klipperne kan langt mere i dag, og den grønne omstilling bliver presset igennem overalt. Samtidig er der næsten intet vedligehold på robotklipperne, fordi de ikke har samme slitage som brændstofdrevne maskiner og altså ikke har oliefilter eller remme som slides ned,” siger Niels Andersen.

Få klarhed over behov og muligheder

Nicolai Vinther Lundsgaard, key account manager hos Husqvarna, er den anden af miniseminarets oplægsholdere, og selvom han pointerer, at den perfekte robotklipper til alle forhold ikke er udviklet endnu, er niveauet nu så højt, at han mener, at alle driftsansvarlige bør kende til de nye muligheder.

”De fleste kan se potentialet, når der i dag tilbydes robotteknologi, der kan håndtere større arealer, og dermed gøre investeringen i elektriske robotklippere mere rentabel. Selve metoden er ikke ny, og jeg tror generelt, at branchen har ret godt styr på robotklipperteknologien, men folk er ofte i tvivl om, hvad deres behov reelt er, og hvilke muligheder der egentligt findes på markedet,” siger Nicolai Vinther Lundsgaard og lover, at netop de spørgsmål vil de grønne fagfolk kunne blive klogere på til Maskiner under Broens miniseminar. Her vil de nye muligheder for flådestyring, gps-programmering, tidsplanlægning, særlige områder såsom boldbaner og golfbaner, samt spørgsmål om kapacitet og drift blive drøftet.

Med sidste miniseminar på plads kan ladets fagfolk altså omsider parkere tvivlen og komme hjem klædt på til at træffe de rigtige beslutninger.

Alle tre miniseminarer bliver afholdt på begge udstillingsdage. Miniseminaret om robotklippere afholdes kl. 11:30 begge dage.

 

FAKTA OG BILLETTER: Maskiner under Broen – 24. til 25. august 2022

Det er gratis at besøge Maskiner under Broen. Hent billet(ter) og læs mere på www.maskinerunderbroen.dk

Maskiner under Broen er arrangeret af Maskinleverandørernes sektion 2 – Vej, Park & Anlæg og har været afholdt i 2016 og 2018. På grund af Corona-situationen blev messen i 2020 aflyst.

Udstillingen afholdes på arealerne under den nye Lillebæltsbro ved Middelfart, er gratis for fagfolk og er åben fra kl. 09:00 til 16:00 både onsdag den 24. august og torsdag den 25. august.

Se hele den interaktive standplan HER.