Kogende vand og giftfrit skum slår ukrudtet ihjel

BPK Maskiner og tyske ELMO holder miljøet i hånden, når uønskede vækster skyder op

Kogende vand og giftfrit skum slår ukrudtet ihjel

BPK Maskiner og tyske ELMO holder miljøet i hånden, når uønskede vækster i takt med stigende temperaturer skyder op

Med ELMOs produkter lægges det kogende vand og skummet ud på overfladen, hvor ukrudtet behandles effektivt og endda trænger hele 1,5 cm nede i jorden. Behandlingen skal kun gentages 4 gange det første år og herefter 2 gange om året.

Mens varmen langsomt breder sig, er der fuld fart på ukrudtet, der skyder op med raketfart, og selv om naturlig natur er en trend i øjeblikket, så foretrækker de fleste at holde ukrudtet effektivt nede. Det evindelige spørgsmål er bare, hvordan man gør det mest effektivt.

BPK Maskiner har sammen med tyske ELMO svaret.

Og hemmeligheden bag markedets meste effektive måde at bekæmpe ukrudt på – uden at benytte gift, vel at mærke – er faktisk ikke så hemmelig endda. Bag opfindelsen, som tyske Klement Höltken gjorde for mere end 20 år siden, gemmer sig nemlig noget så enkelt som kogende vand og et skum, der er fremstillet af majsolie, kokosolie og kartoffelstivelse.

“Egentlig kan det kogende vand i sig selv slå ukrudtet ihjel, men vandet vil lynhurtigt blive koldt. Ved først at lægge vandet ud og efterfølgende tilsætte skummet, holder vi på vandets høje temperatur meget længere og forlænger derved vandets evne til at tage livet af de grønne, uønskede planter,” forklarer Bruno Pallesen, der gennem sit firma BPK Maskiner i Nordjylland er eneforhandler af det tyske produkt i Danmark.

Effektivitet

En gasbrænder svitser ukrudtet på overfladen og når cirka 0,2 cm ned i jorden. Hvis behandlingen skal være effektiv, skal den gentages op til 9 gange om året. Varm luft bekæmper ukrudt på overfladen og når ikke ned i jorden. Gentagelse 7,5 gange om året. Damp næsten det samme. Varmt vand trænger 1 cm ned i jorden og skal typisk gentages 6,5 gange om året. Mekanisk børste bekæmper kun på overfladen, og her er det nødvendigt at gentage proceduren 6 gange om året. Med et skummix bekæmpes ukrudt både på overfladen og 0,2 cm ned i jorden. Skal gentages 7 gange om året.

“Med ELMOs produkter lægges det kogende vand og skummet ud på overfladen, hvor ukrudtet behandles effektivt og endda trænger hele 1,5 cm nede i jorden. Behandlingen skal kun gentages 4 gange det første år og herefter 2 gange om året,” forklarer Bruno Pallesen.

Hurtigere

“Og vores kombination af kogende vand og miljøvenligt skum er endda 2,5 gange hurtigere til at bekæmpe ukrudtsplanterne end blot vand, og derfor benytter vores løsning også mindre energi. Om sommeren kan man se resultatet allerede samme dag, mens det i lidt koldere vejr vil tage 1-3 dage. Bedst effekt når man i let fugtigt vejr, hvor planten er åben og modtagelig for det kogende vand. Man kan endda tænde og slukke for skummet efter behov. Det er nemlig ikke altid nødvendigt at tilsætte skum i bekæmpelsen, lige som det kun er nødvendigt at bekæmpe ukrudt, der hvor planterne er synlige. Så man behøver i virkeligheden ikke at brede vand og skum ud på en hel parkeringsplads, hvis problemerne f. eks. kun findes i den ene ende. Ukrudtsbehandlingen foretages mest optimalt forår, sommer og efterår, og ønsker man kun at behandle et område én gang, så er efteråret klart det vigtigste tidspunkt, fordi behandlingen vil hæmme planternes vækst for det kommende år,” siger Bruno Pallesen.

ELMOs produkter er desuden effektive i bekæmpelsen af alger.

“Problemet med algebehandling er, at mange benytter alt for højt tryk, og når de så behandlet algerne oftere og oftere, bliver overfladen porøs, og så bliver det endnu vanskeligere at fjerne algerne effektivt. Løsningen er lavt tryk og høje temperaturer, gerne over 90 grader,” fortæller Bruno Pallesen.

Løsningen fås i mange størrelser, helt fra den næsten håndholdte over trailermonteret til monteret på store Unimog.

Eldrevet løsning

Klement Höltken har siden årtusindskiftet udviklet ELMO-konceptet, som i dag benyttes af kommuner, virksomheder, gartnerier, boligforeninger, lufthavne, hospitaler og andre, hvor ukrudtsbekæmpelse uden brug af gift er helt afgørende. Siden 2000 har ELMO solgt flere end 500 trailermonterede løsninger i Tyskland og Østrig og flere end 1000 anlæg i alt.

Løsningen fås i mange størrelser, helt fra den næsten håndholdte over trailermonteret til monteret på store Unimog.

“På den trailermonterede løsning er der installeret et oliefyr, der varmer vandet op. Først lægges vandet ud og herefter det unikke skum. Med en 26 cm bred udlægger og et enkelt oliefyr er det muligt at opnå en 90 meters rækkevidde, og det vil typisk være tilstrækkeligt til opgaver i eksempelvis baggårde, mindre pladser og tage. Med to eller flere oliefyr og en større udlægger er det muligt at opnå meget større rækkevidde,” gør Bruno Pallesen opmærksom på.

Som noget helt nyt kan BPK Maskiner nu levere en el-drevet løsning, som kun er et ekstra plus for miljøet. Den benzindrevne generator, der driver oliefyret til at varme vandet op, kan nu erstattes med et genopladeligt lithium-batteri, som vi kender fra el-biler. Fuldt opladet har batteriet en arbejdstid på godt seks timer. Med den el-drevne løsning sparer kunden således både benzin og mindsker CO2-aftrykket. Det er desuden muligt at udskifte dieselolie til oliefyret med den miljøvenlige biodiesel og således spare endnu mere CO2.